- Vědecký název taxonu
- Allium cepa
- Odrůda
- -
- Český název
- cibule kuchyňská
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Anchusa myosotidiflora Lehm.
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Mediterránní oblast
- Biogeografické regiony - poznámka
- pravděpodobně z Přední Asie a ze Středomoří
Zařazení
- Pěstitelská skupina
- Dvouletka pravá, Cibulnatá rostlina a Cibulová zelenina
- Pěstitelská skupina - poznámka
- úžitková část- cibule se tvoří v prvním roce
- Zařazení podle původu, nároků na pěstování a použití - poznámka
- půdy lehčí, pH 6-7,5
Popisné a identifikační znaky
- Květenství
- v druhém roce, kulovité
- Květy
- jednotlivé kety jsou uspořádaný v kulovitem květenství
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Semena
- drobná, černá
- Vytrvalost
- dvouletá
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Červenec
- Konec doby zrání
- Srpen
- Doba zrání - poznámka
- sklizeň začíná při polehnutí 1/2-2/3 natě
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
Užitné vlastnosti
- Choroby a škůdci
- virová žlutá zakrslost česnekovitých (Onion yellow dwarf virus- OYDV), plíseň cibule (Peronospora destructor), fuzáriové hniloby česnekovitých (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), třásněnky (Thrips spp.), květilka cibulová (Delia antiqua), vrtalka pórová (Napomyza gymnostoma)
- Doporučený spon pro výsadbu
- sazečka: I.tř. 700-800kg sazečky/ha, II.tř. 1200-1400kg sazečky/ha; řádky od sebe 0,25-0,30m.přímý výsev: cible jarní tro trh: 4,0 výsevný jednotky/ha+ cibule jarní pro zpracování: 3,5 výsevní jednotky/ha; cibule ozimá: 5,5 výsevní jednotky/ha (výsevní jednotka- 250 000ks semen)
Množení
- Množení
- Přímý výsev a Předpěstování sadby
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Výsev/výsadba na stanoviště - podrobnějsí popis
- výsev/ výsadba na stanoviště je organizovaná v rámci sortimenu pro vyuku zelinářství
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit