Název taxonu
Allium cepa
Vědecký název taxonu
Allium cepa
Jména autorů, kteří taxon popsali
L.
Český název
cibule kuchyňská
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Anchusa myosotidiflora Lehm.
Autor
Miloš Jurica (milo_jurica@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Nadřazená kategorie
Allium

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Mediterránní oblast
Biogeografické regiony - poznámka
pravděpodobně z Přední Asie a ze Středomoří

Zařazení

Pěstitelská skupina
Dvouletka pravá, Cibulnatá rostlina a Cibulová zelenina
Pěstitelská skupina - poznámka
úžitková část- cibule se tvoří v prvním roce
Zařazení podle původu, nároků na pěstování a použití - poznámka
půdy lehčí, pH 6-7,5

Popisné a identifikační znaky

Květenství
v druhém roce, kulovité
Květy
jednotlivé kety jsou uspořádaný v kulovitem květenství
Opylovací poměry
Samosprašná
Semena
drobná, černá
Vytrvalost
dvouletá

Doba zrání

Začátek doby zrání
Červenec
Konec doby zrání
Srpen
Doba zrání - poznámka
sklizeň začíná při polehnutí 1/2-2/3 natě

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce

Užitné vlastnosti

Choroby a škůdci
virová žlutá zakrslost česnekovitých (Onion yellow dwarf virus- OYDV), plíseň cibule (Peronospora destructor), fuzáriové hniloby česnekovitých (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), třásněnky (Thrips spp.), květilka cibulová (Delia antiqua), vrtalka pórová (Napomyza gymnostoma)
Doporučený spon pro výsadbu
sazečka: I.tř. 700-800kg sazečky/ha, II.tř. 1200-1400kg sazečky/ha; řádky od sebe 0,25-0,30m.přímý výsev: cible jarní tro trh: 4,0 výsevný jednotky/ha+ cibule jarní pro zpracování: 3,5 výsevní jednotky/ha; cibule ozimá: 5,5 výsevní jednotky/ha (výsevní jednotka- 250 000ks semen)

Množení

Množení
Přímý výsev a Předpěstování sadby

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Výsev/výsadba na stanoviště - podrobnějsí popis
výsev/ výsadba na stanoviště je organizovaná v rámci sortimenu pro vyuku zelinářství