Detail hroznu

Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Chardonnay´ (Ch, Char)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Pinot Chardonnay, Feher Chardonnay, Shardone
Autor
Radek Sotolář
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jedná se o francouzskou odrůdu, vznikla pravděpodobně volným opylením odrůdy ´Rulandské šedé´ s odrůdou ´Heunisch weiss´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
menší až středně velké, tupé
Listy
středně velké, tří až pětilaločnaté s naznačenými výkroji, bazální výkroj je úzce otevřený, u dospělých listů na obou stranách ohraničený cévou; povrch listu je tmavě zelený, lehce puchýřnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
malý až středně velký válcovitý hrozen (někdy u báze křídlatý), středně hustý; bobule kulatá malá až středně velká, žlutozelená
Semena
středně velká, kulatá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
´Rulandské bílé´ od kterého se liší řapíkovým otevřeným výkrojem, první hlavní listové nervy ohraničují tento výkroj až k prvnímu rozvětvení tak, že směrem k okraji listu jsou holé, bez listového pletiva
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
vhodné jsou i sušší a kamenité půdy
Faktor půdy
spraše, hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží, půdy s vyšším obsahem vápníku příznivě podporují tvorbu aromatických látek

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední až vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA i Kober 5 BB, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2, SO 4 či Teleki 5C

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína
Choroby a škůdci
středně odolná k houbovým chorobám, láká obaleče
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výsos 9-12 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Odrůdy
klony PO-155/6, PO-156/4, PO-160/1, PO-161/6
Popis vína
víno je podobné ´Rulandskému bílému´, je však plnější i aromatičtější; vůně po subtropických plodech manga až ananasu; v chuti často tň po lískových oříšcích
Doporučená technologie vína
jakostní a přívlastková bílá vína, barrique, sekty

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail bazálního výkroje

  • Keř s hrozny

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Žádná položka nenalezena