- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Olšava´ (Ol)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- KO-BO 39/28
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- česká stolní odrůda, vznikla křížením odrůd ´Kossuth Lájos (Košutův hrozen)´x ´Boskolena´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina - poznámka
- stolní červeně zbarvená odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- střední bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je slabší až středně silné, hnědošedé barvy, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, širší, zahrocené
- Listy
- středně velké, pětilaločnaté, se středně hlubokými výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený; povrch listu je vráčitý, vespod mírně plstnatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- hrozen je velký, kuželovitý, hustý; bobule je kulatá, středně velká, modročervené barvy
- Semena
- středně velká, s dlouhým tupě zašpičatělým zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- vhodná pro všechny typy půd
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- snáší všechny typy vedení
- Řez
- dlouhý i krátký řez
- Podnož
- sprašové a hlinité půdy Kober 5 BB, slínovité a těžké půdy Kober 125 AA, pro vlhčí humózní půdy dobře zásobené vodou T 5C
Užitné vlastnosti
- Použití
- modrá stolní odrůda - přímý konzum
- Choroby a škůdci
- střední až nižší odolnost k houbovým chorobám, napadána obaleči
- Plodnost
- středně raná, pravidelná (výnos až 6-10 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- bobule jsou chruplavé, neutrální chuti, sladší
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit