Název taxonu
Vitis vinifera Olsava
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Olšava´ (Ol)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
KO-BO 39/28
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
česká stolní odrůda, vznikla křížením odrůd ´Kossuth Lájos (Košutův hrozen)´x ´Boskolena´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina - poznámka
stolní červeně zbarvená odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
střední bujný růst
Výhony
jednoleté réví je slabší až středně silné, hnědošedé barvy, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, zahrocené
Listy
středně velké, pětilaločnaté, se středně hlubokými výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený; povrch listu je vráčitý, vespod mírně plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
hrozen je velký, kuželovitý, hustý; bobule je kulatá, středně velká, modročervené barvy
Semena
středně velká, s dlouhým tupě zašpičatělým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
vhodná pro všechny typy půd
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
snáší všechny typy vedení
Řez
dlouhý i krátký řez
Podnož
sprašové a hlinité půdy Kober 5 BB, slínovité a těžké půdy Kober 125 AA, pro vlhčí humózní půdy dobře zásobené vodou T 5C

Užitné vlastnosti

Použití
modrá stolní odrůda - přímý konzum
Choroby a škůdci
střední až nižší odolnost k houbovým chorobám, napadána obaleči
Plodnost
středně raná, pravidelná (výnos až 6-10 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
bobule jsou chruplavé, neutrální chuti, sladší

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Hrozny s listy

  • Detail listu