- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Malingrovo rané´ (Mr)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Malingr raný, Hedvábné rané, Précoce de Malingre, Malaga
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- starší evropská odrůda, vypěstována v roce 1840 zahradníkem Malingrem v Paříži ze semene neznámého původu
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má středně bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké až velké, tupé
- Listy
- menší až středně velké, pětilaločnaté s výraznými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je hladký
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký, kuželovitý, středně hustý hrozen s křidélky; bobule kulatá až elipsovitá, středně velká, zelenožlutá
- Semena
- malá až středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- ´Čabaňská perla´ (Malinger zraje asi deset dnů po Čabaňské perle)
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Srpen
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš vlhké, jílovité i suché písčité půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- nejlépe hlinitopísčité humóznější půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- snáší dobře i krátký řez na čípky, na tažních však více plodí
- Podnož
- pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4 a CR 2
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová odrůda (dříve i stolní) - výroba bílého vína, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- střední odolnost k houbovým chorobám, citlivá k plísni šedé i révové
- Plodnost
- ranější, pravidelná (výnos 7-12 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dužnina bobule je středně masitá až chruplavá, sladká a šťavnatá; víno je ovocné s jemnou kyselinkou
- Doporučená technologie vína
- burčák, stolní a jakostní vína
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit