Nastavit... Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Vitis vinifera Malinger
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Malingrovo rané´ (Mr)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Malingr raný, Hedvábné rané, Précoce de Malingre, Malaga
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
starší evropská odrůda, vypěstována v roce 1840 zahradníkem Malingrem v Paříži ze semene neznámého původu

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké až velké, tupé
Listy
menší až středně velké, pětilaločnaté s výraznými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je hladký
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, kuželovitý, středně hustý hrozen s křidélky; bobule kulatá až elipsovitá, středně velká, zelenožlutá
Semena
malá až středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
´Čabaňská perla´ (Malinger zraje asi deset dnů po Čabaňské perle)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Srpen
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš vlhké, jílovité i suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
nejlépe hlinitopísčité humóznější půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
snáší dobře i krátký řez na čípky, na tažních však více plodí
Podnož
pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4 a CR 2

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda (dříve i stolní) - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
střední odolnost k houbovým chorobám, citlivá k plísni šedé i révové
Plodnost
ranější, pravidelná (výnos 7-12 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je středně masitá až chruplavá, sladká a šťavnatá; víno je ovocné s jemnou kyselinkou
Doporučená technologie vína
burčák, stolní a jakostní vína

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail keře

  • Detail keře

  • Přezrálé hrozny