Detail hroznu

Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Göcseji zamatos´ (GZ)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Rita, Egri csillagok 34, Ecs-34
Autor
Radek Sotolář
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o maďarskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Villard Blanc´ x ´Merlot´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
širší, špičaté
Listy
středně velké, okrouhlé, pětilaločnaté s mírnými až středně hlubokými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je lehce puchýřnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
malý až středně velký hrozen, kuželovitý, hustý; bobule je středně velká, kulatá, žlutozelená
Semena
středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou těžké a vlhké půdy
Faktor půdy
nejlépe záhřevné hlinitopísčité až kamenité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na tažně
Podnož
pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4 i CR 2

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová muškátová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
střední až vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivá však na plíseň šedou
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno má výrazně muškátovou vůni i chuť a vysoké kyseliny
Doporučená technologie vína
jakostní i přívlastková vína, kupáže, sekty

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail nazrávajícího hroznu s listy

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Žádná položka nenalezena