- Název taxonu
- Vitis vinifera Gocseji
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Göcseji zamatos´ (GZ)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Rita, Egri csillagok 34, Ecs-34
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o maďarskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Villard Blanc´ x ´Merlot´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má středně bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- širší, špičaté
- Listy
- středně velké, okrouhlé, pětilaločnaté s mírnými až středně hlubokými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je lehce puchýřnatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- malý až středně velký hrozen, kuželovitý, hustý; bobule je středně velká, kulatá, žlutozelená
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- méně vhodné jsou těžké a vlhké půdy
- Faktor půdy
- nejlépe záhřevné hlinitopísčité až kamenité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na tažně
- Podnož
- pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4 i CR 2
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová muškátová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- střední až vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivá však na plíseň šedou
- Plodnost
- středně pozdní, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- víno má výrazně muškátovou vůni i chuť a vysoké kyseliny
- Doporučená technologie vína
- jakostní i přívlastková vína, kupáže, sekty
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF