- Vědecký název taxonu
- Vitis labrusca
- Odrůda
- ´Isabella´ (Is)
- Český název
- réva liščí
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Izabela, Fragola, Bellina, Constantia, Black Cape, Capwein
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o amerického křížence mezi Vitis labrusca (réva liščí) x Vitis vinifera (réva vinná)
Zařazení
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- středně bujný až bujnější růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, zahrocené
- Listy
- středně velké až velké, pavézovité, trojlaločnaté, většinou s mírnými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch mírně vrásčitý, vespod silně bíle plstnatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- menší až středně velký, spíše válcovitý hrozen, volnější, na krátké stopce; bobule je tředně velká až velká, kulatá až mírně oválná, tmavomodré později až skoro černé barvy, ojíněná
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s kratším zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění
- Faktor tepla
- teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- méně vhodné jsou lehčí výsušné a vápenité půdy
- Faktor půdy
- úrodnější hlinité či hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- vysoké i střední vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň, snáší dobře i krátký řez
- Podnož
- do horších půdních podmínek Kober 125 AA i 5 BB, do úrodnějších půd CR 2 i SO 4
Užitné vlastnosti
- Použití
- modrá moštová odrůda - výroba burčáku i lehčího červeného vína
- Choroby a škůdci
- střední odolnost k houbovým chorobám, napadána plísní révovou a červenou spálou
- Plodnost
- středně pozdní až pozdní, pravidelná (výnos 8-14 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- víno je slaběji rubínově červené, silně aromatické vonící po lesních jahodách, které později ovšem hořkne a získává příchuť "po liščině"
- Doporučená technologie vína
- burčák, stolní, jakostní a přívlastková červená vína, kupáže
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit