Název taxonu
Vitis labrusca ´Isabella´
Vědecký název taxonu
Vitis labrusca
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Isabella´ (Is)
Český název
réva liščí
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Izabela, Fragola, Bellina, Constantia, Black Cape, Capwein
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o amerického křížence mezi Vitis labrusca (réva liščí) x Vitis vinifera (réva vinná)

Zařazení

Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
středně bujný až bujnější růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, zahrocené
Listy
středně velké až velké, pavézovité, trojlaločnaté, většinou s mírnými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch mírně vrásčitý, vespod silně bíle plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
menší až středně velký, spíše válcovitý hrozen, volnější, na krátké stopce; bobule je tředně velká až velká, kulatá až mírně oválná, tmavomodré později až skoro černé barvy, ojíněná
Semena
středně velká, hruškovitá, s kratším zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění
Faktor tepla
teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou lehčí výsušné a vápenité půdy
Faktor půdy
úrodnější hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
vysoké i střední vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší dobře i krátký řez
Podnož
do horších půdních podmínek Kober 125 AA i 5 BB, do úrodnějších půd CR 2 i SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
modrá moštová odrůda - výroba burčáku i lehčího červeného vína
Choroby a škůdci
střední odolnost k houbovým chorobám, napadána plísní révovou a červenou spálou
Plodnost
středně pozdní až pozdní, pravidelná (výnos 8-14 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno je slaběji rubínově červené, silně aromatické vonící po lesních jahodách, které později ovšem hořkne a získává příchuť "po liščině"
Doporučená technologie vína
burčák, stolní, jakostní a přívlastková červená vína, kupáže

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Keř

  • Detail hroznů

  • Detail hroznu