- Vědecký název taxonu
- Sorbus aucuparia
- Odrůda
- Moravský sladkoplodý
- Český název
- jeřáb ptačí
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Mespilus aucuparia, Pyrus aucuparia, Aucuparia sylvestris
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- severní Morava (před 200 lety)
Zařazení
- Fytocenologický původ
- náhodný semenáč
- Pěstitelská skupina
- Jádrovina
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dorůstá do výšky až 7 m, koruna pyramidální až kulovitá, životnost až 80 let, opadavý strom
- Listy
- střídavé, řapíkaté, lichozpeřené
- Květenství
- chocholičnatá lata
- Květy
- malé, bílé, stojí ve vrcholících
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- oranžově červené malvice (jeřabiny), nejsou nahořklé (rozdíl od planých jeřabin), příjemně sladkokyselé, antiseptické účinky, obsahují mnoho cenných látek, zejména vitamín C (až 550 mg na 100 g čerstvých plodů)
Doba kvetení
- Doba kvetení - poznámka
- květen až červen, kvete později než jabloně
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- září-říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla
- vyžaduje dostatek slunce
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje dostatek slunce
- Faktor tepla
- vhodná i do horských poloh (až 1500 m), nenáročná na pěstování
- Faktor půdy
- dává přednost čerstvě vlhkým půdám, ale dobře poroste i v půdě mírně suché, chudé, písčité, kamenité a slabě kyselé
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- zákrsek, čtvrtkmen, polokmen i vysokokmen
- Řez
- zejména výchovný, později udržovací
- Podnož
- jeřáb ptačí
Užitné vlastnosti
- Použití
- okrasná dřevina, plody se konzumují čerstvé, sušené, ve šťávách, likérech, zavařeninách, čajích, do jídel i jako náhrada za brusinky, léčitelství
- Plodnost
- pravidlená
Množení
- Množení
- Očkování, Očkování - Na spící očko a Roubování
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení), kterou zřejmě vyvolává přítomná kyselina parasorbinová a snad i kyanovodík. Sušením nebo vařením však jejich toxicita zcela mizí
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit