Název taxonu
Sorbus aucuparia ´Moravský sladkoplodý´
Vědecký název taxonu
Sorbus aucuparia
Jména autorů, kteří taxon popsali
Zangerl.
Odrůda
Moravský sladkoplodý
Český název
jeřáb ptačí
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Mespilus aucuparia, Pyrus aucuparia, Aucuparia sylvestris
Autor
Klára Gogolková (kl_ra_gogolkov_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
var. Moravica
Nadřazená kategorie
Sorbus

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony - poznámka
severní Morava (před 200 lety)

Zařazení

Fytocenologický původ
náhodný semenáč
Pěstitelská skupina
Jádrovina

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dorůstá do výšky až 7 m, koruna pyramidální až kulovitá, životnost až 80 let, opadavý strom
Listy
střídavé, řapíkaté, lichozpeřené
Květenství
chocholičnatá lata
Květy
malé, bílé, stojí ve vrcholících
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
oranžově červené malvice (jeřabiny), nejsou nahořklé (rozdíl od planých jeřabin), příjemně sladkokyselé, antiseptické účinky, obsahují mnoho cenných látek, zejména vitamín C (až 550 mg na 100 g čerstvých plodů)

Doba kvetení

Doba kvetení - poznámka
květen až červen, kvete později než jabloně

Doba zrání

Doba zrání - poznámka
září-říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla
vyžaduje dostatek slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje dostatek slunce
Faktor tepla
vhodná i do horských poloh (až 1500 m), nenáročná na pěstování
Faktor půdy
dává přednost čerstvě vlhkým půdám, ale dobře poroste i v půdě mírně suché, chudé, písčité, kamenité a slabě kyselé

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
zákrsek, čtvrtkmen, polokmen i vysokokmen
Řez
zejména výchovný, později udržovací
Podnož
jeřáb ptačí

Užitné vlastnosti

Použití
okrasná dřevina, plody se konzumují čerstvé, sušené, ve šťávách, likérech, zavařeninách, čajích, do jídel i jako náhrada za brusinky, léčitelství
Plodnost
pravidlená

Množení

Množení
Očkování, Očkování - Na spící očko a Roubování

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Poznámka
Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení), kterou zřejmě vyvolává přítomná kyselina parasorbinová a snad i kyanovodík. Sušením nebo vařením však jejich toxicita zcela mizí

Grafické přílohy

  • ukázka plodů odrůdy ´Moravský sladkoplodý´

  • ukázka habitu stromu odrůdy ´Moravský sladkoplodý´ v období zrání