- Vědecký název taxonu
- Grossularia uva crispa
- Odrůda
- ´Produkta´
- Český název
- srstka obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Ribes grossularia, Ribes grossularia var. Pubescens, Ribes grossularia var. Uva-crispa, Ribes uva crispa, Ribes vulgaris
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- ČR
Zařazení
- Fytocenologický původ
- semenáč neznámé odrůdy
- Pěstitelská skupina
- Bobulovina
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- keř: vzpřímený, hustý, strom: kulovitý se středně velkou a hustou korunou
- Pupeny
- vejčitého tvaru, středně velké, světle hnědé, od letorostu mírně odstávají
- Listy
- středně velké až velké, hladké, světlejší zelené barvy, lesklé
- Květy
- obojetné, pětičetné, korunní plátky středně velké, bílé
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- oválné až široce vejčité, středně velké až menší (5,2 g), matně bronzově žlutozelené, lysé
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- Kulovitá, poměrně hustá koruna, slabší jednoleté výhony, bronzově žlutozelený plod s dobře znatelnou bělavě zelenou žilnatinou, menší velikosti.
Doba kvetení
- Doba kvetení - poznámka
- středně raná, od 24. dubna do 8. května
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- středně raná, polovina července
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- vhodná do průměrných pěstitelských oblastí, mrazy snáší dobře
- Faktor půdy
- nejlépe lehké, humózní, středně vlhké půdy
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Řez
- vysoce náročná na řez
Užitné vlastnosti
- Použití
- konzervárenství
- Choroby a škůdci
- středně odolná proti padlí i antraknóze
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- vzrůstnější
- Plodnost
- nastupuje ve 3. roce po výsadbě, velká, pravidelná (3,4-5,4 kg/strom)
Množení
- Množení
- Bylinné řízky, Dřevité řízky a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Konzervárenská odrůda vhodná do průměrných pěstitelských podmínek pro angrešt s jistou vysokou každoroční plodností.
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit