- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Prim´ (Pr)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Augusztusi muskotály, CSFT 159
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o maďarskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Villard Blanc (SV 12 375)´ x ´Královna vinic´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Liána opadavá
- Pěstitelská skupina - poznámka
- stolní odrůda révy
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- má středně bujný až bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, kaštanově hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, zašpičatělé
- Listy
- středně velké, středně hluboce troj až pětilaločné, řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený; povrch listu je hladký
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký, kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je menší až středně velká, mírně oválná, zlatožlutě vybarvená
- Semena
- menší, s krátkým zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Srpen
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- hlinité či hlinitopísčité vlhčí půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň, snáší i krátký řez
- Podnož
- na chudších půdách Kober 125 AA či 5 BB, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 i SO 4
Užitné vlastnosti
- Použití
- stolní bílá odrůda - přímý konzum i burčák
- Choroby a škůdci
- odolnější k houbovým chorobám, citlivější k plísni révové
- Plodnost
- ranější, pravidelná (výnos 7-10 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dužnina bobule je chruplavá, chuť lehce muškátová a sladká
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit