Detail hroznu

Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Frumoasa albe´ (FA)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Belaja krasavica, Bílá krasavice
Autor
Petra Bábíková
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o moldavskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Guzal Kara´ x ´Muscat de Saint-Vallier (SV 20 473)´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Liána opadavá
Pěstitelská skupina - poznámka
muškátová stolní odrůda révy
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světleji hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, zašpičatělé
Listy
středně velké až velké, troj až pětilaločnaté s mírnými výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený; povrch listu je vrásčitý, vespod štětinkovitě ochmýřený
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
velký, kuželovitý, středně hustý až volný hrozen; bobule je velká, mírně oválná, zelenožlutá
Semena
velká, s delším zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší i krátký řez
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 i SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
stolní odrůda - přímý konzum
Choroby a škůdci
odolnější k houbovým chorobám i mrazu
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výnos 6-11 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je chruplavá, šťavnatá, velmi dobré chuti s muškátovým aroma

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail hroznu

  • Detail keře

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Žádná položka nenalezena