- Vědecký název taxonu
- Malus pumila var. domestica
- Odrůda
- ´Breuhahnovo´
- Český název
- jabloň obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Malus silvestris var. domestica, Malus dasyphylla var. domestica, Malus domestica, Malus paradisiaca, Pyrus malus L.
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- Německo, Geisenheim, 1934
Zařazení
- Fytocenologický původ
- semenáč "Halberstadtské panenské"
- Pěstitelská skupina
- Jádrovina
Popisné a identifikační znaky
- Listy
- drobnější, zelené, nerovné, jemně vroubkované
- Květy
- střední, zarůžovělé, polorané, dobrý opylovač, vhodnými opylovači jsou ´James Grieve´, ´Landsberská reneta´, ´Parména zlatá´, ´Průsvitné letní´, ´Zuccalmagliova reneta´
- Opylovací poměry
- Cizosprašná
- Plody
- 120 g, malé až střední, vysoké, tupě kuželovité, dosti pravidelné, slupka jemná, hladká, lesklá, zelenožlutá, z 1/4 až 3/4 červeně pruhovaná, mramorovaná a tečkovaná, dužnina hrubší, později křehká, šťavnatá, žlutobílá, navinulé sladká, často až fádní, II. chuťová jakost, na vzduchu částečně hnědne
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- zimní odrůda
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- vysoce mrazuodolná
- Faktor půdy
- vyžaduje středně těžké, úrodné, dostatečně vlhké, obdělávané, teplé půdy
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- kmenné tvary
- Řez
- zpočátku vyžaduje dobrý výchovný řez
Užitné vlastnosti
- Choroby a škůdci
- trpí mšicí krvavou, a v těžkých půdách rakovinou
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- středně bujný, vzpřímený růst
- Plodnost
- velmi záhy, již ve školce, hojná a pravidelná, v chomáčích
Množení
- Množení
- Očkování, Očkování - Na spící očko, Roubování a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Použitelná odrůda spíše do zahrádek. Patří k dobrým plničům úrod. Na kmenných tvarech a v zatravněných pozemcích poskytuje jen drobné ovoce. Při velkých úrodách je nutno plody protrhávat.
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit