- Vědecký název taxonu
- Grossularia uva crispa
- Odrůda
- ´Zlatý fík´
- Český název
- srstka obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Ribes grossularia, Ribes grossularia var. Pubescens, Ribes grossularia var. Uva-crispa, Ribes uva crispa, Ribes vulgaris
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- ČR, Sloupno
Zařazení
- Pěstitelská skupina
- Bobulovina
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- keř: polovzpřímený, řidší, strom: kalichovitá, středně hustá koruna
- Pupeny
- vejčitého tvaru, velké, světle hnědé barvy
- Listy
- velké, hladší, světleji zelené
- Květy
- oboupohlavní, pětičetné, kalichovité, velké, korunní plátky velké, bílé
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- hranatě oválné, velké (11,3 g), matně zlatožluté s hnědočerveným líčkem, sladkokyselé až sladší, šťavnaté, aromatické
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- Světlejší barva listů za vegetace ve srovnání s jinými odrůdami, široce kalichovitý, středně hustý habitus koruny ve tvaru stromku, zlatavá barva plodů v konzumní zralosti.
Doba kvetení
- Doba kvetení - poznámka
- raná, od 20. dubna do 5. května
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- raná, začátek července
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- málo odolná proti mrazu v květu
- Faktor půdy
- bez zvláštních nároků na půdu a polohu, nevhodná do poloh s častými jarními mrazíky
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Řez
- vyžaduje zmlazovací řez
Užitné vlastnosti
- Choroby a škůdci
- vysoce odolná proti padlí a antraknóze
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- středně vzrůstná odrůda
- Plodnost
- nastupuje ve 3. roce po výsadbě, velká za předpokladu pravidelného zmlazovacího řezu (2,5-3,5 kg/strom)
Množení
- Množení
- Bylinné řízky, Dřevité řízky a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Jedna z nejlepších odrůd pro pěstování na zahrádkách v chráněných oblastech s malým výskytem pozdních jarních mrazíků, na které jsou květy dosti citlivé.
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit