- Vědecký název taxonu
- Grossularia uva crispa
- Odrůda
- ´Triumphant´
- Český název
- srstka obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- ´Gelbe Triumphbeere´
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- neznámý
Zařazení
- Pěstitelská skupina
- Bobulovina
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- keř: polovzpřímený, nepoléhavý
- Pupeny
- vejčité, velké, špičaté, 4-6 mm dlouhé a 2 mm tlusté, světle hnědé barvy
- Listy
- velké, středně zelené, hladké, lesklé
- Květy
- obojetné, pětičetné, kalichovit tvar, nápadně větší, korunní plátky bílé, vysoké, kuželovitého tvaru
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velké až velké (5,8 g), elipsovité až protáhlé, lysé s výraznou žilnatinou, zlatožluté, velmi dobré
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- Elipsoidní tvar, střední velikost a zlatožlutá barva plodů v konzumní zralosti, řidší, menší, polokulovitý habitus korun, velký list s úzkými zářezy a překrývajícími se laloky.
Doba kvetení
- Doba kvetení - poznámka
- raná až středně raná, od 6. do 18. dubna
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- středně raná, polovina července
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- mrazy snáší dobře
- Faktor půdy
- nejlépe lehčí půdy s dostatečnou zásobou organických látek, v těžších půdách trpí okrajovým zasycháním listů
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Řez
- vhodnější je pravidelný prosvětlovací řez
- Podnož
- meruzalka zlatá
Užitné vlastnosti
- Použití
- konzervace, stolní ovoce, kompotování, džemy
- Choroby a škůdci
- vysoce odolná proti padlí, středně odolná proti antraknóze
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- středně vzrůstná odrůda
- Plodnost
- brzká, velká, pravidelná (2,3-3,5 kg/strom, 4,5-5,0 kg/keř)
Množení
- Množení
- Bylinné řízky, Dřevité řízky a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Výkonná odrůda využívaná ve velkovýrobě k produkci plodů pro konzervárenské zpracování, u drobných pěstitelů jako stolní ovoce i ke kompotování a přípravě džemů. Nejlepší plody jsou dosahovány v lehčích humózních půdách.
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit