- Vědecký název taxonu
- Prunus armeniaca
- Odrůda
- ´Vesprima´
- Český název
- meruňka obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- -
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- Slovensko
Zařazení
- Fytocenologický původ
- kříženec ´Maďarská´ x ´Achrori´ x ´Arzami´ x ´Zard´, 1991
- Pěstitelská skupina
- Peckovina
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- koruna řídká, rozložitá
- Listy
- okrouhlé, okraj mírně zoubkovaný
- Květy
- středně velké, korunní plátky bílé, okrouhle miskovité, blizna v úrovni prašníků
- Plody
- velké, mírně válcovité, nesouměrné, slupka pevná, málo plstnatá, základní barva oranžová, na plodech se vyskytují osamocené světle červené skvrny, dužnina oranžová, jemná, šťavnatá, výborná, pecka vejčitá, dobře odlučitelná od dužniny
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- 5-7 dnů po odrůdě ´Velkopavlovická´ (Ø 22. 7.), pozdní odrůda
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- vysoce odolná proti nízkým teplotám, vhodná do všech oblastí (ve vyšších polohách na chráněná stanoviště)
- Faktor půdy
- středně náročná na stanoviště, vyžaduje úrodné půdy
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- nejlépe vyhovují kmenné tvary s volně rostoucí korunou, může se pěstovat i ve tvaru duté koruny
- Podnož
- M-VA-1 až MVA-4, do vlhčích a těžších půd je možno využít St. Julien A
Užitné vlastnosti
- Použití
- přímý konzum, průmyslové zpracování
- Choroby a škůdci
- vysoce odolná proti monilióze
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- růst slabý až střední
- Plodnost
- vysoká a pravidelná
Množení
- Množení
- Očkování, Očkování - Na spící očko, Roubování a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Odrůda se vyznačuje vysokou a pravidelnou plodností. Odolnost proti mrazu je vysoká a proto se může vysazovat ve všech oblastech vhodných pro meruňky. Plody jsou velmi dobře odolné vůči otlačení, můžeme je využít jako stolní ovoce nebo pro průmyslové zpracování.
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit