- Vědecký název taxonu
- Grossularia uva crispa
- Odrůda
- ´Bílý nádherný´
- Český název
- srstka obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Feinriechende Jungenbeere, Grűne Hansa, Hall's Seedling, Champagne Green, Chatanqua, Löwets Triumph, Lancashire Lass, Sir Sydney Smith, Triumph, Whitesmith
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- Velká Británie
Zařazení
- Pěstitelská skupina
- Bobulovina
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- keř: hustý, kulovitý, 90 cm vysoký
- Pupeny
- vejčitého až kuželovitého tvaru, větší i středně velké (průměrně 4-6 mm dlouhé), světle hnědé
- Listy
- větší, vrásčitější, sytě zelené
- Květy
- středně velké, pětičetné, oboupohlavné, korunní plátky širší, trojúhelníkovitého tvaru, bílé
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- bělavě zelené (někdy s červenohnědým líčkem), široce vejčité (8,5 g), oválné, matné, sladkokyselé, lysé
Doba kvetení
- Doba kvetení - poznámka
- středně raná
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- středně raná, polovina července
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- odolná proti mrazu ve dřevě a v květu
- Faktor půdy
- bez zvláštních nároků
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Řez
- každý druhý rok se provádí prosvětlovací řez
- Podnož
- meruzalka zlatá
Užitné vlastnosti
- Použití
- výroba pektinu, kompotů, džemů, marmelád; mrazení; přímý konzum
- Choroby a škůdci
- středně odolná proti padlí a antraknóze
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- růst silný až střední
- Plodnost
- nastupuje 3. rokem po výsadbě, vysoká, pravidelná (4,3-5,1 kg/strom)
Množení
- Množení
- Bylinné řízky, Dřevité řízky a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Ostatní
- Poznámka
- Jedná se o standardní odrůdu angreštů. Je vhodná pro přímý konzum, na výrobu pektinu a na kompoty. Je nenáročná na půdu a polohu, velmi plodná, s jakostními plody. Pěstuje se v obou tvarech. Využívá se jak v tržních výsadbách, tak i v zahrádkách.
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit