- Vědecký název taxonu
- Coffea arabica
- Odrůda
- -
- Český název
- kávovník arabský
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Coffea arabica var. typica (L.) Cramer; Coffea arabica var. columnaris P. J. S. Cramer
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Paleotropická květenná říše a Indo-súdánská oblast
- Biogeografické regiony - poznámka
- východní Afrika: Etiopie, Sudán
Zařazení
- Fytocenologický původ
- v horách tropických oblastí, nejčastěji v nadmořské výšce od 1100 do 1500 m (i výše); některé odrůdy jsou však i nížinné
- Pěstitelská skupina
- Interiérová rostlina okrasná listem, Listnatý strom stálezelený, Listnatý keř stálezelený, Léčivá a kořeninová rostlina a Peckovina
- Pěstitelská skupina - poznámka
- významná užitková rostlina
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- stálezelený a hustě větvený keř nebo nízký strom, výška 2-3(-8) m; v interiéru do 2 m
- Listy
- vstřícné, krátce řapíkaté, oválné, eliptické až vejčité nebo podlouhlé či kopinatě eliptické, 7-20 x 3-7,5 mm velké, na vrcholku zašpičatělé, špičaté nebo ostře špičaté, báze špičatá či klínovitá; tuhé, často zvlněné, lesklé, tmavě zelené, obvykle po 3 roky vytrvávající; 7-12 párů postranních žilek
- Květenství
- svazečky v úžlabí listů, po 2-9(-12) ks
- Květy
- přisedlé, pětičetné; koruna 1,7-1,9 cm velká, trubka 1,2 cm dlouhá; laloky 1,3 x 0,6 cm velké a široce rozložené; květy bílé barvy, vonné
- Plody
- peckovice; elipsoidní až téměř kulovité, až 1,5 cm dlouhé, zelenožluté a postupně červené až fialovočervené
- Semena
- 2 semena v peckovici
- Dlouhověkost
- ano
Nároky na stanoviště
- Faktor světla
- velmi světlé a vzdušné stanoviště, v létě chránit před přímým sluncem
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - polostín
- ✓
- Faktor tepla
- v létě optimální teploty 18-20°C; v zimě pokles na 12-15°C
- Faktor vody
- pravidelná bohatá zálivka, v zimě omezená; nesmí vyschnout kořenový bal; optimální je vyšší vlhkost vzduchu
- Faktor půdy
- humózní substrát s přídavkem zahradní zeminy; pH 6,0 - 6,8
Užitné vlastnosti
- Období hlavního estetického projevu
- leden až prosinec
- Použití
- solitéra do větších místností, pro zimní zahrady a skleníky; kulturní plodina - produkce kávy; semena se praží, melou a vytváří se z nich káva, ze sušeného oplodí se připravuje tzv. kešr (připomíná meltu) pije se s mlékem
- Choroby a škůdci
- červci, svilušky, puklice; hnědé nebo černé špičky listů v příliš suchém vzduchu
Množení
- Množení
- Generativní a Předpěstování sadby
- Odrůdy
- Nana' - zakrslý kultivar, kvete dříve a pomaleji roste
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit
Kulturní plodina tropických oblastí. Nejvhodnější regiony pro pěstování kávovníku jsou ty, ve kterých se projevují větší rozdíly teplot mezi dnem a nocí, tedy takové, kde se alespoň ráno tvoří mlha nebo rosa. Původní pravděpodobně ve vyšších polohách jihozápadní Etiopie, původní populace jsou dnes již poměrně vzácné, zároveň těžko odlišitelné od rostlin vysazených. V kultuře se objevuje v tropických oblastech světa; nejprve se kávovník dostal z Etiopie do Jemenu, až v 16. století se objevil v Turecku a na konci 17. století i v Indonésii. Dnes jsou největšími producenty kávy Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Pobřeží slonoviny, Indonésie a Etiopie.