habitus

Vědecký název taxonu
Coffea arabica
Jména autorů, kteří taxon popsali
L. (1753)
Odrůda
-
Český název
kávovník arabský
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Coffea arabica var. typica (L.) Cramer; Coffea arabica var. columnaris P. J. S. Cramer
Autor
Jiří Martinek
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Paleotropická květenná říše a Indo-súdánská oblast
Biogeografické regiony - poznámka
východní Afrika: Etiopie, Sudán

Zařazení

Fytocenologický původ
v horách tropických oblastí, nejčastěji v nadmořské výšce od 1100 do 1500 m (i výše); některé odrůdy jsou však i nížinné
Pěstitelská skupina
Interiérová rostlina okrasná listem, Listnatý strom stálezelený, Listnatý keř stálezelený, Léčivá a kořeninová rostlina a Peckovina
Pěstitelská skupina - poznámka
významná užitková rostlina
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
stálezelený a hustě větvený keř nebo nízký strom, výška 2-3(-8) m; v interiéru do 2 m
Listy
vstřícné, krátce řapíkaté, oválné, eliptické až vejčité nebo podlouhlé či kopinatě eliptické, 7-20 x 3-7,5 mm velké, na vrcholku zašpičatělé, špičaté nebo ostře špičaté, báze špičatá či klínovitá; tuhé, často zvlněné, lesklé, tmavě zelené, obvykle po 3 roky vytrvávající; 7-12 párů postranních žilek
Květenství
svazečky v úžlabí listů, po 2-9(-12) ks
Květy
přisedlé, pětičetné; koruna 1,7-1,9 cm velká, trubka 1,2 cm dlouhá; laloky 1,3 x 0,6 cm velké a široce rozložené; květy bílé barvy, vonné
Plody
peckovice; elipsoidní až téměř kulovité, až 1,5 cm dlouhé, zelenožluté a postupně červené až fialovočervené
Semena
2 semena v peckovici
Kůra a borka
tenká a šedá
Dlouhověkost
ano

Nároky na stanoviště

Faktor světla
velmi světlé a vzdušné stanoviště, v létě chránit před přímým sluncem
Faktor světla - slunce
Faktor světla - polostín
Faktor tepla
v létě optimální teploty 18-20°C; v zimě pokles na 12-15°C
Faktor vody
pravidelná bohatá zálivka, v zimě omezená; nesmí vyschnout kořenový bal; optimální je vyšší vlhkost vzduchu
Faktor půdy
humózní substrát s přídavkem zahradní zeminy; pH 6,0 - 6,8

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
leden až prosinec
Použití
solitéra do větších místností, pro zimní zahrady a skleníky; kulturní plodina - produkce kávy; semena se praží, melou a vytváří se z nich káva, ze sušeného oplodí se připravuje tzv. kešr (připomíná meltu) pije se s mlékem
Choroby a škůdci
červci, svilušky, puklice; hnědé nebo černé špičky listů v příliš suchém vzduchu

Množení

Množení
Generativní a Předpěstování sadby
Odrůdy
Nana' - zakrslý kultivar, kvete dříve a pomaleji roste

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • habitus

  • detail listu

  • zelené plody

  • zrající plody

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Jiří Martinek
Čtvrtek 13. Červen 2013 05:48

Kulturní plodina tropických oblastí. Nejvhodnější regiony pro pěstování kávovníku jsou ty, ve kterých se projevují větší rozdíly teplot mezi dnem a nocí, tedy takové, kde se alespoň ráno tvoří mlha nebo rosa. Původní pravděpodobně ve vyšších polohách jihozápadní Etiopie, původní populace jsou dnes již poměrně vzácné, zároveň těžko odlišitelné od rostlin vysazených. V kultuře se objevuje v tropických oblastech světa; nejprve se kávovník dostal z Etiopie do Jemenu, až v 16. století se objevil v Turecku a na konci 17. století i v Indonésii. Dnes jsou největšími producenty kávy Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indie, Pobřeží slonoviny, Indonésie a Etiopie.

Zobrazena 1 položka