Detail hroznu

Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Festivalnyj´ (Fe)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
XX-15-51
Autor
Radek Sotolář
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o moldavskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Varousset (SV 23 657)´ x ´Veltlínské červené rané´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
širší, tupé
Listy
malé až středně velké, pětilaločnaté s výraznými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je lehce puchýřnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký až velký hrozen, kuželovitě-válcovitý u báze většinou s křidélkem, hustý; bobule je středně velká, kulatá, tmavě růžové barvy
Semena
středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou suché a štěrkovité půdy
Faktor půdy
nejlépe hlinitopísčité humóznější půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na tažně
Podnož
pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4 i CR 2

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
střední až vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivá však na plíseň šedou
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výnos 9-15 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dává vína s květinovou vůní, podobné Veltlínskému červenému ranému
Doporučená technologie vína
burčák, jakostní i přívlastková vína

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail zrajícího keře

  • Detail nazrávajícího hroznu

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Žádná položka nenalezena