- Vědecký název taxonu
- Prunus armeniaca
- Odrůda
- ´Velkopavlovická LE-12/2´
- Český název
- meruňka obecná
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Pawlowitzer Marille, Lövörská, Žlutomasá, Wurtemberská, Broskvová, Bohutická
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- Česká republika, Podivín
Zařazení
- Fytocenologický původ
- klon ´Hungarian Best´
- Pěstitelská skupina
- Peckovina
Popisné a identifikační znaky
- Listy
- velké, kulovitě až srdcovitě protáhlé, ušlechtilého vzhledu, matné
- Květy
- středně velké, bílé, okrouhlé, blizna nad úrovní prašníků, průměrně na 1 pestík 28-32 tyčinek
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velké, kulovitě oválné, tmavě oranžové, dužnina středně pevná, rozplývavá, sytě oranžová, dobrá odlučitelnost, velmi chutná, jádro sladké
Doba kvetení
- Doba kvetení - poznámka
- středně raná (na jižní Moravě je dlouhodobý průměr 16.-17. 4.), trvá 6,5 dne
Doba zrání
- Doba zrání - poznámka
- konec července - začátek srpna
Nároky na stanoviště
- Faktor tepla
- vysoce odolná proti mrazu ve dřevě, květní pupeny velmi citlivé na výkyvy teplot v předjaří
- Faktor vody
- nesnáší těžké uléhavé půdy s vysokou hladinou podzemní vody
- Faktor půdy
- daří se na písčitohlinitých až hlinitopísčitých půdách s neutrální reakcí
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- čtvrtkmen s volně rostoucí, řídce patrovitou korunou, zákrsek,špičák s předčasným obrostem
- Řez
- nesnáší přísné tvarování
- Podnož
- M-VA-1 až M-VA-4, M-LE-1
Užitné vlastnosti
- Použití
- konzervárenství, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- relativně odolná proti minilióze, značně citlivá k Gnomonia erythrostoma a virové šarce švestek (PPV)
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- zpočátku silně, později středně vzrůstná odrůda, růst je dravý
- Plodnost
- vysoká, pravidelná
Množení
- Množení
- Očkování, Očkování - Na spící očko, Roubování a Roubování - Kopulace
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit