Název taxonu
Cedrus atlantica
Vědecký název taxonu
Cedrus atlantica
Jména autorů, kteří taxon popsali
(Endl.) Carr.
Český název
cedr atlaský
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Cedrus libani var. atlantica
Autor
Pavel Bulíř (pavel_bul_@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Nadřazená kategorie
Cedrus

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Mediterránní oblast
Biogeografické regiony - poznámka
horské a vysokohorské lokality v severní Africe, především v pohoří Atlas v Maroku a Alžírsku.

Zařazení

Pěstitelská skupina
Jehličnatý strom stálezelený
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
až 25 m velký strom, s korunou nejprve kuželovitou a vystoupavou (s bičovitě protaženým terminálem, který je takřka vzpřímený), posléze s korunou široce kuželovitou, hustě zavětvenou a relativně pravidelnou, s četnými vystoupavě orientovanými větvemi, vyrůstajícími pod ostrým úhlem.
Výhony
šedožluté až šedé, hustě chlupaté, s vyniklými listovými polštářky, na starších výhonech s četnými brachyblasty.
Pupeny
vejcovité, zaoblené a světle hnědé, s malým počtem krycích šupin, prakticky suché, některé neprorůstají v letorosty, ale přechází v brachyblasty.
Listy
vyrůstají ponejvíce ve shlucích z brachyblastů nebo ve střídavém postavení na letorostech i jednotlivě, jsou 3-5 hranné, tuhé a bodavě špičaté, nasedají na odstávající listové polštářky, modrozelené až stříbřité, na průřezu zhruba stejně široké jako vysoké, obvykle kratší než u cedru libanonského, tedy 15-25 x 1-1,5 mm velké, s vyniklými řadami průduchů na všech stranách.
Plody
válcovitě vejčité šištice jsou obvykle 5-7 x 4 cm velké, na vrcholu tupé nebo vmáčklé, ve zralosti rozpadavé, na větvích vzpřímeně postavené, dozrávají třetím rokem, plodní šupiny šištic zaoblené, avšak užší (3-3,5 cm) než u příbuzného cedru libanonského.
Kůra a borka
v mládí světle šedá a hladká, ve vyšším věku černošedá, podélně mělce rozpukaná.
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Cedrus libani - koruna ve stáří je široce deštníkovitě rozprostřená, s vodorovně rozloženými větvemi, v mládí se zohlým vzrůstným vrcholem, výhony žlutavé, prakticky lysé, jehlice až 3-3,5 cm dlouhé, tmavězelené, na průřezu širší než vysoké.
Dlouhověkost
dlouhověký

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - polostín
Faktor světla - poznámka
světlomilný druh, který však celkem dobře snáší i dílčí lehké přistínění (k nedostatku světla tolerantnější než cedr libanonský).
Faktor tepla
teplomilný a poněkud choulostivý druh, nutno vysazovat na celoročně teplé, chráněné a závětrné lokality, v mládí namrzá, podobně mohou v méně příznivých zimách omrzat i jehlice starších rostlin, na vhodných stanovištích však obstojně regeneruje, pro oblast I-II.
Faktor vody
dobře přizpůsoben suchu v půdě. Nevyhovuje mu vysoká hladina podzemní vody. Přestože snáší rovněž nižší vzdušnou vlhkost, pro pěstování jsou vhodnější její vyšší hodnoty.
Faktor půdy
vyžaduje půdy propustné, mohou být lehké i středně těžké, lépe poněkud živnější a spíše vápenité, dobře roste i na půdách písčitých a kamenitých.

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
XI.-IV.
Použití
atraktivní a nápadná dřevina často používaná jako solitéra či v menších skupinách, doplňkový druh, v praxi se hojněji rozšiřuje v posledních letech.
Choroby a škůdci
významnější se nevyskytují.
Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
dobře snáší znečištění a městské prostředí.

Množení

Množení
Přímý výsev, Roubování, Roubování - Kopulace a Roubování - Za kůru
Množení - poznámka
původní druh zejména generativně, někdy roubováním na modřín opadavý, kultivary roubováním.
Odrůdy
´Glauca´- šedomodré až stříbřitě šedé jehlice, 20 m; ´Glauca Pendula´- převislá forma, se záclonovitě nícími větvemi a stříbřitě modře zbarvenými jehlicemi, 10-15 m.

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF