Detail hroznu

Vědecký název taxonu
Vitis labrusca
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Ruskij Konkord´ (RK)
Český název
réva liščí
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Russkij Concord, Russia Concord, Russkij Konkord
Autor
Radek Sotolář
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
ruského původu, v roce 1910 ji získal I.V. Mičurin opylením americké odrůdy Concord (Vitis labrusca) pylem Amurské révy (Vitis amurensis)

Zařazení

Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
středně bujný až bujnější růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, kaštavově hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
menší, zahrocené
Listy
středně velké až velké, pavézovité, trojlaločnaté, většinou s mírnými horními výkroji, bazální výkroj je tvaru písmene V, uzavřený; povrch vrásčitý, vespod jemně plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
menší až středně velký, spíše válcovitý hrozen, křídlatý, volnější; bobule je tředně velká, kulatá, fialově růžová
Semena
středně velká, hruškovitá, s kratším zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění
Faktor tepla
teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou příliš suché a vápenité půdy
Faktor půdy
úrodnější hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
vysoké i střední vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší dobře i krátký řez
Podnož
do horších půdních podmínek Kober 125 AA i 5 BB, do úrodnějších půd CR 2 i SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová až stolní odrůda - výroba burčáku i lehčího bílého vína, rosé, přímý konzum
Choroby a škůdci
střední až vyšší odolnost k houbovým chorobám
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 8-12 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno je slaběji rubínově červené, s vůní jehličí až limetky, s vyšší kyselinkou
Doporučená technologie vína
burčák, stolní, jakostní a přívlastková vína, kupáže

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail keře

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Žádná položka nenalezena