Nastavit... Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Chamaecyparis lawsoniana
Vědecký název taxonu
Chamaecyparis lawsoniana
Jména autorů, kteří taxon popsali
(Murr.) Parl.
Český název
cypřišek Lawsonův
Synonyma (zahradnicky používaný název)
nepoužívají se
Autor
Pavel Bulíř (pavel_bul_@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Nadřazená kategorie
Chamaecyparis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
oblast Sierra Madre (jihozápad SA)
Biogeografické regiony - poznámka
přirozeně se vyskytuje v západní části USA, v oblasti severozápadní Kalifornie a jihozápadního Oregonu.

Zařazení

Pěstitelská skupina
Jehličnatý strom stálezelený
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
20-25 m velký strom, s úzce kuželovitou až sloupovitou korunou a vodorovně rozloženými slabými a krátkými větvemi, které na koncích jemně převisají. S texturou jemnou a těžkou.
Výhony
na větvích jsou větvičky zpravidla vodorovně postavené a rozložené v jedné rovině. Nejslabší větévky jsou zploštělé, silnější na průřezu zaoblené.
Listy
dominantní šupinovité jehlice jsou v křížmostojných párech postavené, střechovitým způsobem uspořádané (větvičku kryjí jako tašky na střeše) a z větší části k větvičce přirostlé. Jen na koncích bývají od větvičky slabě odstáté. Boční listy jsou zřetelně delší než středové, jsou kýlnaté a navzájem se dotýkají. Na svrchní straně obvykle zelené či sivozelené, na rubu s bělavými proužky (někdy jen málo výraznými) podél okrajů listů - bělavou kresbou připomínající písmeno "X". Ploché středové listy se navzájem nedotýkají.
Plody
kulovité dřevnaté šištice dosahují obvykle 8 mm v průměru a jsou složeny z osmi plodních šupin. Na štítcích mají jen nevýrazný trn.
Kůra a borka
červenohnědá, loupající se v podélných šupinách.
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Chamaecyparis obtusa - méně vzrůstný druh s širší korunou a s nápadně leskle zelenými šupinovitými listy na líci; na rubu vždy s výraznou bělavou kresbou, která připomíná písmeno "Y"; ploché středové listy nemají zřetelné žlázky a navzájem se nedotýkají - jsou od sebe vzdáleny cca na 1,5 násobek jejich délky. Dlouhé boční šupiny jsou vždy zřetelně přitisklé k větvičce.
Dlouhověkost
středněvěký.

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - polostín
Faktor světla - poznámka
zejména v mládí a v méně příznivých lokalitách jsou nejvhodnější stanoviště v polostínu, v dospělosti preferuje dostatek světla; snáší však dobře plné oslunění i polostín.
Faktor tepla
méně mrazuvzdorný druh, který je možno pěstovat v oblastech I-III. V méně příznivých zimách a v předjaří může až středně silně omrzat (nejmladší větvičky). Nejmrazuvzdornější jsou sivě olistěné formy. Naopak k nejchoulostivějším patří kultivary pestrolisté a žlutolisté. Regenerovatelnost po namrznutí je zpravidla dobrá.
Faktor vody
vyžaduje stanoviště se stabilní a průměrnou vlhkostí nebo stanoviště čerstvě vlhká. Upřednostňuje rovněž polohy s vyšší vzdušnou vlhkostí. Aridní klima mu příliš nevyhovuje.
Faktor půdy
preferuje půdy živné a propustné. Dobře roste jak na půdách písčitých, tak i na půdách těžších.

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
XI.-IV.
Použití
významný doplňkový druh, který je hojně používán, především v jeho četných kultivarech. Vhodný jako solitéra, do skupin či na živé ploty a menší stěny. Oblíbený především do menších objektů a intenzivněji udržovaných výsadeb.
Choroby a škůdci
významnější se nevyskytují.
Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
toleruje znečištěné ovzduší, vhodný k tvarování.

Množení

Množení
Přímý výsev, Řízkování, Polovyzrálé řízky, Osní řízky a Bazální řízky
Množení - poznámka
původní druh obvykle výsevem, četné odrůdy prakticky výhradně řízkováním.
Odrůdy
´Alumii´- štíhle kuželovitý vzrůst, sivě modré zbarvení, 10 m; ´Alumigold´- podobný předchozímu, pouze větvičky žluté, při rašení do zlatožluta; ´Blom´ - šířeji sloupovitý typ, sivě modré zbarvení, 3-4 m; ´Columnaris´- sloupovitá odrůda s vystoupavě postavenými a do modra zabarvenými větvičkami, 6-10 m; ´Ellwoodii´- juvenilní jehlicovitá forma, sivě stříbřitě modrý, úzce kuželovitý, 3-4 m; ´Erecta Viridis´- šířeji sloupovitý zelený typ, vystoupavé větve, 5-10 m; ´Fletcheri´- jehlicovitý vzrůstnější sivě modrý typ, 5-8 m; ´Glauca´- označení pro sivě modře zbarvené semenáče, poněkud šířeji kuželovitý, 15-20 m; ´Intertexta´- modrozelený vzhled, kuželovitý a intenzivněji převisavý vzrůst, 10-12 m; ´Lane´- zlatožlutý, mladé výhony vystoupavě rostoucí, kuželovitý, 5-10 m; ´Minima´- namodralý vzhled, ploše kulovitý, 1-2 m; ´Rogersii´- šířeji kuželovitý méně vzrůstný typ, zelený či pouze lehce namodralý, 3-4 m, ´Silver Queen´ - matnězelený úzce kuželovitý typ, na koncích větévek stříbřitě žlutošedý; ´Spek´- vzrůstný, jemně větvený, sivě modrý, 15 m; ´Stewartii´- vzrůstný zlatožlutý typ, 10-12 m; ´Triomf van Boskoop´- jeden z nejvzrůstnějších kultivarů, často od země vícekmenný, sivě modravý, 15 m; ´Wisselii´- řidší, větvičky připomínají listy kapradin, často kornoutkovitě zprohýbané, modravé, 10-15 m.

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF