- Vědecký název taxonu
- Polypodium vulgare
- Odrůda
- -
- Český název
- osladič obecný
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- -
- Komponované celky v areálu ZF
- -
- Seznam štítků
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony - poznámka
- Evropa, v Asii nesouvisle až po Japonsko, hory severní Afriky, jižní Afrika, subantarktické ostrovy Kergueleny, Severní Amerika, Havajské ostrovy. U nás na celém území ČR.
Zařazení
- Fytocenologický původ
- Vlhčí jehličnaté a listnaté lesy, polostinné nevápnité mechem porostlé skály a skalní štěrbiny.
- Pěstitelská skupina
- Trvalka stálezelená
- Životní forma
- Kryptofyt
- Zařazení podle původu, nároků na pěstování a použití
- Di - divoce rostoucí trvalka
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- Bylina 10 – 30 cm vysoká, krátce výběžkatá, s plazivým podzemním oddenkem. Listy vyrůstají v chudých trsech.
- Listy
- List úzce kopinatý, čepel v obrysu úzce trojúhelníkovitá až obdélníkovitá, úkrojky většinou tupé a nepravidelně jemně zubaté, výtrusnicové kupky ve 2 řadách podél hlavní žilky úkrojků, bez ostěr (blanek), okrouhlé.
- Květy
- nevýrazné kvetení / nekvete
- Vytrvalost
- vytrvalá
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
- Doba rašení - poznámka
- při rašení vytváří biskupské berle
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Červenec
- Konec doby zrání
- Srpen
- Doba zrání - poznámka
- Doba zralosti výtrusů červenec až srpen.
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - polostín
- ✓
- Faktor světla - stín
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- světlo tolerující
- Faktor tepla
- mrazuvzdorné
- Faktor vody
- vlhké stanoviště
- Faktor půdy
- humózní, převážně kyselé půdy, náročná na vzduch v půdě
Užitné vlastnosti
- Použití - pro trvalky
- PD - Porost dřevin, OPD - Okraj porostu dřevin, KSss - Kamenitá stanoviště - skalnatá step (štěrk, suť, skalnatý záhon) a KSsk - Kamenitá stanoviště - mělký půdní profil na souvislé hornině
- Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
- pomalurostoucí
Množení
- Množení
- Předpěstování sadby
- Množení - poznámka
- množení výtrusy, na přirozeném stanovišti šíření oddenky
Komentáře
Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit