Detail hroznu

Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Cabernet Moravia´ (CM)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
M - 43
Autor
Radek Sotolář
Komponované celky v areálu ZF
-
Seznam štítků

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jedná se o českou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Cabernet Franc´x ´Zweigeltrebe´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, tmavěji hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, zahrocené
Listy
velké, okrouhlé, s mírnými výkroji, bazální výkroj je uzavřený s průsvitem; povrch listu je tmavě zelený, vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, kuželovitý, hustý hrozen; bobule je středně velká, kulatá, modročerná
Semena
středně velká, hruškovitá, zobáček je krátký
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Říjen
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění í (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou sušší a kamenité půdy
Faktor půdy
hlinité, hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední až vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA i Kober 5 BB, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2, SO 4 i Teleki 5C

Užitné vlastnosti

Použití
modrá moštová odrůda - výroba červeného vína
Choroby a škůdci
střední odolnost k houbovým chorobám, citlivější k plísni révové
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 9 - 16 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno má tmavě červenou barvu, má specifickou kabernetovou chuť po zelených papričkách, makovicích i černém rybízu
Doporučená technologie vína
jakostní a přívlastková červená vína, rosé, barrique

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail keře

Komentáře

Pro přidání komentáře se prosím nejdříve přihlaste. Přihlásit

Žádná položka nenalezena