Název taxonu
Cryptomeria japonica
Vědecký název taxonu
Cryptomeria japonica
Jména autorů, kteří taxon popsali
(L.fil.) D. Don
Český název
kryptomerie japonská
Synonyma (zahradnicky používaný název)
nepoužívají se
Autor
Pavel Bulíř (pavel_bul_@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Nadřazená kategorie
Cryptomeria

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Čínsko-japonská oblast
Biogeografické regiony - poznámka
přirozeně rozšířena v oblasti Japonska a jihozápadní Číny, především horských a podhorských lesích v nadmořské výšce 500-1200 m.n.m.

Zařazení

Pěstitelská skupina
Jehličnatý strom stálezelený
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
15-20 m velký strom se štíhle kuželovitou, ve stáří až vejčitě kuželovitou, řidší a vzdušnou strnulou korunou a poněkud hrubou texturou.
Výhony
mladé výhony zelené, starší hnědé, zpravidla zcela pokryté sbíhavými bazálními částmi jehlic.
Pupeny
jen málo výrazné a nekryté krycími šupinami.
Listy
jehlicovité, kýlnaté listy jsou zhruba 6-15 (20) x 1,5-2 mm velké a jsou postaveny v pěti podélných řadách. Živě zelené, od výhonu odstávající, jehlice jsou dopředu srpovitě prohlé. Jejich špička je tupá a přiklání se zpět k výhonu.
Plody
kulovité, zhruba 1,5-3 cm velké, dřevnatějící, šištice dozrávají prvním rokem. Složeny jsou obvykle z 15-30 plodních šupin, které jsou na štítcích opatřeny nápadnými ostrými výrůstky.
Kůra a borka
červenohnědá, loupající se v úzkých a relativně dlouhých pruzích.
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
rod Sequoiadendron - mohutné stromy s nápadnými spádnými kmeny a vláknitou měkkou borkou. Vytrvalé jehlicovité, šedavě zelené jehlice, jsou kratší, obvykle 3-5 x 1-1,5 mm velké a jsou postaveny na výhonech ve třech podélných řadách. Jehlice odstává rovně od výhonu a je zakončena rovnou průběžně zužující se špičkou. Dřevnaté elipčité šištice dozrávají až druhým rokem a na štítcích postrádají ostnité zakončení.
Dlouhověkost
středněvěká

Nároky na stanoviště

Faktor světla - polostín
Faktor světla - poznámka
pěstebně nejvhodnější jsou polostinné stanoviště, popřípadě lokality s rozptýleným světlem. Zejména v zimě a v předjaří jde o dřevinu citlivou vůči působení ostrého slunce. Na nevhodných stanovištích dochází k popálení jehlic. Vhodnější jsou proto od slunce odvrácené expozice.
Faktor tepla
jen omezeně mrazuvzdorný druh, který v nepříznivých zimách a na nevhodných lokalitách až středně silně omrzá. Namrzat může i následkem pozdních jarních mrazíků. Vhodný pro použití pouze na chráněných a závětrných stanovištích v zemědělské výrobní oblasti I. (II.). Mladé rostliny vyžadují zimní ochranu (nakrytí chvojím a pod.).
Faktor vody
vyžaduje alespoň středně vlhké půdy. Nejlépe půdy stabilně dobře zásobené vodou a současně dobře drenážované. Nehodí se do výsušných ani podmáčených lokalit. Ke zdárnému vývoji potřebuje rovněž vyšší vzdušnou vlhkost.
Faktor půdy
ideální jsou hlubší půdní profily a půdy živné, středně těžké (hlinité). Vhodnější jsou stanoviště na kyselých podkladech.

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
XI-IV.
Použití
doplňková a sbírková dřevina, vhodná pouze na chráněné lokality. Může se uplatňovat v malých skupinách či jako nápadná a atraktivní solitéra. Dřevina zajímavá především svou hrubou texturou.
Choroby a škůdci
významnější se nevyskytují
Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
nehodí se příliš do poloh se znečištěným ovzduším.

Množení

Množení
Přímý výsev, Řízkování, Polovyzrálé řízky, Osní řízky, Bazální řízky, Roubování a Roubování - Za kůru
Množení - poznámka
základní druh je rozmnožován generativně, případně řízkováním. Kultivary jsou množeny roubováním a řízkováním.
Odrůdy
´Bandai-Sugi´- zakrsle kuželovitý vzrůst, jehlice nápadně kýlnaté, až 3-4 m; ´Elegans´- sivě namodralé, měkké a ploché jehlice, které nápadně odstávají od výhonu a v zimě hnědnou, 5-6 m, ´Globosa´- zakrsle kulovitý kultivar, 2-3 m.

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF