Taxon Web
Filtry
Filtrovat
Taxony
Autory taxonů
Přihlásit
Články
Diskuzní fóra
Čeleď
Podčeleď
Rod
Druh
Odrůda
Celky sbírek v areálu ZF
Komponované celky v areálu ZF
Biogeografické regiony
Taxony
/
Vitis vinifera Irsai Oliver
/
Zrušit
Taxon
Vitis vinifera Irsai Oliver
×
Nastavení porovnání
ID taxonu
Nastavit...
Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Vitis vinifera Irsai Oliver
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Irsai Oliver´ (IO)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Irsay Olivér, Muskat Oliver, Zolotistyj rannij
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
subsp. vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis
Biogeografické regiony
Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o maďarskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Bratislavské bílé´ x ´Čabaňská perla´
Zařazení
Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
Habitus
dle vedení, má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, žlutohnědé, někdy hůře vyzrávající
Pupeny
středně velké, špičaté
Listy
malé až středně velké, okrouhlé, pětilaločnaté se středně velkými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je jemně vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký až velký, kuželovitý, středně hustý až volný hrozen s delší stopkou; bobule kulatá, středně velká, žlutozelená
Semena
středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Aromína (IO má hladší listy)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen
Doba zrání
Začátek doby zrání
Srpen
Konec doby zrání
Září
Nároky na stanoviště
Faktor světla - slunce
✓
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost nižší
Faktor vody
suché půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlubší hlinité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
✓
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na chudších půdách Kober 5 BB, Kober 125 AA nebo CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2, SO 4 či Teleki 5C
Užitné vlastnosti
Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína či burčáku, přímý konzum
Choroby a škůdci
citlivá k houbovým chorobám, napadána hmyzem, sprchává
Plodnost
velmi raná, pravidelná (výnos 5-8 t/ha)
Množení
Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno vůně muškátové; chuť kratší, s nižším obsahem kyselin, často v dochuti s lehkou hořčinkou
Doporučená technologie vína
burčák, jakostní a přívlastková bílá vína, cuvée
Celky sbírek
Celky sbírek v areálu ZF
V / ZF - V - vinice (řádek 122)
Ostatní
Odkazy
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
Grafické přílohy
Detail hroznu