Název taxonu
Vitis vinifera Chrupka petrzelova
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Chrupka petrželová´ (CHP)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Chrupka petrželolistá, Gutedel weiss petersilie, Petersiliengutedel, Chasselas ciotat, Chasselas persil
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
původ odrůdy není přesně znám, jde pravděpodobně o mutaci z Chrupky bílé

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné až silné, tmavě hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, zahrocené
Listy
středně velké, nápadně polostříhané, výrazně a hluboce vykrajované, řapíkový výkrojek je otevřený, všech pět hlavních nervů je holých, bez listové čepele; povrch listu jemně vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký hrozen, válcovitě kuželovitý, většinou poněkud volnější; bobule je středně velká, kulatá, žlutozelené barvy
Semena
oválná, středně velká, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Chrupka bílá (nemá však stříhaný list)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité, vlhčí a humóznější půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA či CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak SO 4 či T 5C

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
po dobu vegetace - stříhaný list
Použití
bílá stolní odrůda - přímý konzum, dekorativní vzhled
Choroby a škůdci
střední až vyšší odolnost k houbovým chorobám
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výnos až 5-8 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je chruplavá až rozplývavá, sladká, šťavnatá, neutrální chuti
Doporučená technologie vína
burčák, stolní lehké víno

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail listů

  • Pohled na keř