Název taxonu
Vitis vinifera Vah
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Váh´ (Va)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
CAAB 3/13
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jedná se o slovenskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Castets´ x ´Abouriou noir´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, tupé
Listy
velké, pětilaločnaté, hluboce vykrajované, bazální výkroj je úzce otevřený ve tvaru písmene V; povrch listu je tmavě zelený, vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký hrozen, křídlatý, volnější; má středně velké kulaté bobule, modročerné barvy
Semena
středně velké, hruškovité, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Merlot (Váh nemá hluboké výkroje na listech)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Říjen
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
vhodné jsou sušší i kamenité půdy
Faktor půdy
hlinité, hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 nebo SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
modrá moštová odrůda - výroba červeného vína
Choroby a škůdci
citlivější k zimním mrazům, houbovými chorobami příliš netrpí
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 9-12 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno je tmavočervené barvy, s výraznými tříslovinami a kabernetovou chutí po makovicích
Doporučená technologie vína
jakostní a přívlastková červená vína i rosé

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail keře

  • Detail hroznu