- Název taxonu
- Vitis vinifera Veltlinske cervenobile
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Veltlínské červenobílé´ (VČB)
- Český název
- réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Veltliner Rotweiss, Silberweiß, Pirosfehér Veltlini
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- subsp. vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- starobylá odrůda patrně rakouského původu, vznikla spontánním zkřížením odrůd ´Veltlínské červené´ x ´Heunisch weiss´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má středně bujný až bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je tenší až středně silné, tmavohnědé, někdy hůře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, zahrocené
- Listy
- středně velké až velké, výrazně pětilaločnaté s hlubokými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, úzce otevřený; povrch listu je puchýřnatý, vespod plstnatý s obrvenou nervaturou
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký až velký, kuželovitý, hustší hrozen s křidélky; bobule kulatá, středně velká, zelenožluté barvy, na osluněných líčkách lehce růžová, při přezrátí až šedorůžová
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s krátkým a tupým zobáčkem
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- ´Veltlínské červené rané´ a ´Veltlínské červené´ (VČB má i ve zralém hroznu různě vybarvené bobule, bílé i červené)
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš vlhké, jílovité a silněji vápenité půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- nejlépe hlinité půdy, nevadí však i půdy sušší a kamenité
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň, snáší i krátký řez
- Podnož
- na hlubokých úrodných půdách SO 4 či T 5C, na lehčích půdách CR 2 či Kober 125 AA
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- nižší odolnost k houbovým chorobám, napadána obaleči
- Plodnost
- pozdní, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit také hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- vůně vína je spíše neutrální až jemně kořenitá, chuť je sladce nahořklá s jemnou kyselinkou
- Doporučená technologie vína
- burčák, jakostní a přívlastková bílá vína, cuvée
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF