Název taxonu
Vitis vinifera Veltlinske cervenobile
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Veltlínské červenobílé´ (VČB)
Český název
réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Veltliner Rotweiss, Silberweiß, Pirosfehér Veltlini
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
subsp. vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
starobylá odrůda patrně rakouského původu, vznikla spontánním zkřížením odrůd ´Veltlínské červené´ x ´Heunisch weiss´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je tenší až středně silné, tmavohnědé, někdy hůře vyzrávající
Pupeny
středně velké, zahrocené
Listy
středně velké až velké, výrazně pětilaločnaté s hlubokými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, úzce otevřený; povrch listu je puchýřnatý, vespod plstnatý s obrvenou nervaturou
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký až velký, kuželovitý, hustší hrozen s křidélky; bobule kulatá, středně velká, zelenožluté barvy, na osluněných líčkách lehce růžová, při přezrátí až šedorůžová
Semena
středně velká, hruškovitá, s krátkým a tupým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
´Veltlínské červené rané´ a ´Veltlínské červené´ (VČB má i ve zralém hroznu různě vybarvené bobule, bílé i červené)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš vlhké, jílovité a silněji vápenité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
nejlépe hlinité půdy, nevadí však i půdy sušší a kamenité
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší i krátký řez
Podnož
na hlubokých úrodných půdách SO 4 či T 5C, na lehčích půdách CR 2 či Kober 125 AA

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
nižší odolnost k houbovým chorobám, napadána obaleči
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit také hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
vůně vína je spíše neutrální až jemně kořenitá, chuť je sladce nahořklá s jemnou kyselinkou
Doporučená technologie vína
burčák, jakostní a přívlastková bílá vína, cuvée

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Cibéby na hroznech

  • Detail listu