- Název taxonu
- Vitis vinifera Chrupka Jalabertova
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Chrupka Jalabertova´ (CHJ)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Chasselas de Jalabert, Gutedel Jalabert, Gutedel weiss von Jalabert
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- původ odrůdy není přesně znám, jde pravděpodobně o mutaci z Chrupky bílé
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- má středně bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné až silné, tmavě hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, širší, zahrocené
- Listy
- středně velké, pětilaločnaté, s výraznějšími výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, většinou uzavřený s průsvitem; povrch listu jemně vrásčitý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký až velký hrozen, válcovitě kuželovitý, většinou poněkud volnější; bobule je středně velká, kulatá, žlutozelené barvy, na osluněné straně s hnědavým líčkem
- Semena
- oválná, středně velká, s krátkým zobáčkem
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- Chrupka bílá (CHJ dozrává později)
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- hlinité či hlinitopísčité půdy, na vápenitých půdách trpí chlorózami
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
- Podnož
- na chudších půdách Kober 125 AA či CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak SO 4 či T 5C
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá stolní odrůda - přímý konzum i výroba bílého lehkého vína
- Choroby a škůdci
- vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivější k plísni révové
- Plodnost
- středně pozdní, pravidelná (výnos až 8-15 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dužnina bobule je chruplavá až rozplývavá, sladká, šťavnatá, neutrální chuti
- Doporučená technologie vína
- burčák, stolní lehké víno
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF