Název taxonu
Vitis vinifera Chrupka Jalabertova
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Chrupka Jalabertova´ (CHJ)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Chasselas de Jalabert, Gutedel Jalabert, Gutedel weiss von Jalabert
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
původ odrůdy není přesně znám, jde pravděpodobně o mutaci z Chrupky bílé

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné až silné, tmavě hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, zahrocené
Listy
středně velké, pětilaločnaté, s výraznějšími výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, většinou uzavřený s průsvitem; povrch listu jemně vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký až velký hrozen, válcovitě kuželovitý, většinou poněkud volnější; bobule je středně velká, kulatá, žlutozelené barvy, na osluněné straně s hnědavým líčkem
Semena
oválná, středně velká, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Chrupka bílá (CHJ dozrává později)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité půdy, na vápenitých půdách trpí chlorózami
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA či CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak SO 4 či T 5C

Užitné vlastnosti

Použití
bílá stolní odrůda - přímý konzum i výroba bílého lehkého vína
Choroby a škůdci
vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivější k plísni révové
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výnos až 8-15 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je chruplavá až rozplývavá, sladká, šťavnatá, neutrální chuti
Doporučená technologie vína
burčák, stolní lehké víno

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail hroznu