- Název taxonu
- Vitis vinifera Cabanska perla
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Čabaňská perla´ (ČP)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Čabaňa, Csabagyöngye, Perle von Csaba
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- starší maďarská odrůda, vznikla křížením ´Madlenka raná´ x ´Muscat Fleur d’Oranger´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má středně bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, občas hůře vyzrávající
- Pupeny
- menší, tupé
- Listy
- malé až středně velké, okrouhlé, tří až pětilaločnaté s mírnými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, úzce otevřený; povrch listu je hladký, vespod lehce plstnatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- menší až středně velký hrozen, kuželovitý, středně hustý; bobule je malá, kulatá až mírně oválná, lehce ojíněná
- Semena
- malá až středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
- Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
- ´Augustovskij´ (Čab.perla má spodní stranu listu lehce plstnatou)
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Květen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Srpen
- Konec doby zrání
- Srpen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost střední až nižší
- Faktor vody
- méně vhodné jsou suché a štěrkovité půdy
- Faktor půdy
- nejlépe hlinitopísčité humóznější půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na tažně
- Podnož
- pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4, T 8B i CR 2
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová odrůda (dříve i stolní) - výroba bílého vína, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- nízká odolnost k houbovým chorobám, citlivá na mrazy, sprchává
- Plodnost
- raná, pravidelná (výnos 5-9 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- bobule je masitá až chruplavá, sladká, příjemné muškátové chuti; víno je lehce muškátové s jemnou kyselinkou
- Doporučená technologie vína
- burčák, stolní a jakostní vína
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF