Nastavit... Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Vitis vinifera Cabanska perla
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Čabaňská perla´ (ČP)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Čabaňa, Csabagyöngye, Perle von Csaba
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
starší maďarská odrůda, vznikla křížením ´Madlenka raná´ x ´Muscat Fleur d’Oranger´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, občas hůře vyzrávající
Pupeny
menší, tupé
Listy
malé až středně velké, okrouhlé, tří až pětilaločnaté s mírnými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, úzce otevřený; povrch listu je hladký, vespod lehce plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
menší až středně velký hrozen, kuželovitý, středně hustý; bobule je malá, kulatá až mírně oválná, lehce ojíněná
Semena
malá až středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
´Augustovskij´ (Čab.perla má spodní stranu listu lehce plstnatou)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Květen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Srpen
Konec doby zrání
Srpen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost střední až nižší
Faktor vody
méně vhodné jsou suché a štěrkovité půdy
Faktor půdy
nejlépe hlinitopísčité humóznější půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na tažně
Podnož
pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd SO 4, T 8B i CR 2

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda (dříve i stolní) - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
nízká odolnost k houbovým chorobám, citlivá na mrazy, sprchává
Plodnost
raná, pravidelná (výnos 5-9 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
bobule je masitá až chruplavá, sladká, příjemné muškátové chuti; víno je lehce muškátové s jemnou kyselinkou
Doporučená technologie vína
burčák, stolní a jakostní vína

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail keře

  • Detail listu