Název taxonu
Vitis vinifera Hibernal
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Hibernal´ (Hi)
Český název
réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Geisenheim 322-58, Gm 322-58
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
subsp. vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
německá odrůda, vyšlechtěná v Geisenheimu vznikla křížením (´Chancellor´ x ´Ryzlink rýnský´klon 239 Gm) F2 generace

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má střední až bujnější růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světle červenohnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
malé, tupé
Listy
středně velké až velké, spíše celokrajné, s velmi mělkými horní výkroji, bazální výkroj tvaru písmene V, otevřený; povrch tmavě zelený, puchýřnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, hustý, kuželovitý hrozen (někdy u báze křídlatý); bobule malá, kulatá, červenošedá
Semena
menší, hruškovité, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Červen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Říjen
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
nevhodné jsou příliš suché půdy
Faktor půdy
spraše, hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
všechny typy vedení
Řez
snáší dlouhý i krátký řez
Podnož
do humózních půd Amos či SO 4, do sušších CR 2, Kober 125 AA i 5 BB

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína
Choroby a škůdci
odolnějšík houbovým chorobám, citlivější k plísni révové v době květu
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit také hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno má svěží kyseliny, kořenitě ovocnou vůni i chuť, broskvově kopřivovou až s tóny grepu či lipového květu
Doporučená technologie vína
jakostní a přívlastková bílá vína, kupáže

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Křídlatý hrozen

  • Detail listu

  • Detail keře