- Název taxonu
- Vitis vinifera Aromina
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Aromína´ (Ar)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- TČVČBxIO 23/26
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o slovenskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Děvín´ x ´Irsai Oliver´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má středně bujný až bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, širší, tupé
- Listy
- středně velké až velké, okrouhlé, pětilaločnaté se středně hlubokými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, s průsvitem; povrch listu je mírně vrásčitý, ze spodní strany štětinatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký, kuželovitý, hustý hrozen; bobule je středně velká, kulatá, zelenožluté barvy
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Srpen
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění
- Faktor tepla
- teplé polohy, mrazuvzdornost střední až dobrá
- Faktor vody
- příliš suché půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- lépe vlhčí hlinité či hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň
- Podnož
- na chudších půdách Kober 125 AA nebo CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak SO 4 či Teleki 5C
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová odrůda - výroba bílého vína či burčáku, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- středně odolná k houbovým chorobám, napadána hmyzem, sesychá třapina
- Plodnost
- velmi raná, pravidelná (výnos 10-15 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dává lehčí vína, příjemné muškátové chuti, s nižším obsahem kyselin
- Doporučená technologie vína
- burčák, jakostní a přívlastková bílá vína, cuvée
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF