- Název taxonu
- Vitis vinifera Cab dorsa
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Cabernet Dorsa´ (CD)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- We 71-817-92
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jedná se o německou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Dornfelder´ x ´Cabernet Sauvignon´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má střední až bujnější růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, světleji hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, zašpičatělé
- Listy
- středně velké, okrouhlé s mírnými horními výkroji, bazální výkroj je uzavřený; povrch listu je tmavě zelený, jemně puchýřnatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký kuželovitý hrozen, středně hustý; má středně velké kulaté bobule, modrofialové barvy
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Říjen
- Konec doby zrání
- Říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- vhodné jsou i sušší a kamenité půdy
- Faktor půdy
- spraše, hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední až vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň
- Podnož
- na chudších půdách Kober 125 AA, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 nebo SO 4
Užitné vlastnosti
- Použití
- modrá moštová barvířková odrůda - výroba červeného vína
- Choroby a škůdci
- středně odolná k houbovým chorobám
- Plodnost
- raná, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- víno má tmavě červenou barvu, vyšší třísloviny, chuť po višních a černém rybízu
- Doporučená technologie vína
- jakostní a přívlastková červená vína, kupáže, barrique
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF