Název taxonu
Vitis labrusca Ananasnyj
Vědecký název taxonu
Vitis labrusca
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Ananasnyj rannyj´ (Ans)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Ananasny, Ananasovyj
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
původně vznikla ve Francii nebo Belgii, její pravděpodobní rodiče jsou ´Chasselas Dore´ (Chrupka bílá) x ´Isabella´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Liána opadavá
Pěstitelská skupina - poznámka
stolní odrůda révy
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má bujný až velmi bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné až silné, žlutavě hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, tupé
Listy
velmi velké, trojlaločnaté s mírnými horními výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, většinou otevřený; povrch listu je vrásčitý, vespod silně plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
velmi velký, kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je velmi velká, mírně oválná, žlutozelené barvy
Semena
velká, s delším zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA , do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 i SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
stolní odrůda - přímý konzum i burčák
Choroby a škůdci
středně odolná k houbovým chorobám, citlivá k plísni révové
Plodnost
středně pozdní až pozdní, pravidelná (výnos 5-7 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je rozplývavá, při přezrávání sliznatá, v chuti výrazně ananasová

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail zralého hroznu