Název taxonu
Vitis labrusca diana
Vědecký název taxonu
Vitis labrusca
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Diana´ (Di)
Český název
réva liščí
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
americká labrusková odrůda, vzinkla z volného opylení odrůdy ´Catawba´

Zařazení

Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
středně bujný až bujnější růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
menší, špičaté
Listy
středně velké až velké, pavézovité, trojlaločnaté, většinou s mírnými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch vrásčitý, vespod lehce plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
menší až středně velký, spíše válcovitý hrozen, volnější, na krátké stopce; bobule je tředně velká až velká, kulatá, světle růžová, ojíněná
Semena
středně velká, hruškovitá, s kratším zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Říjen
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění
Faktor tepla
teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
lépe lehčí, ale humóznější půdy
Faktor půdy
úrodnější hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
vysoké i střední vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší dobře i krátký řez
Podnož
do horších půdních podmínek Kober 125 AA i 5 BB, do úrodnějších půd CR 2 i SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová až stolní odrůda - výroba burčáku i lehčího bílého až narůžovělého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
vyšší odolnost k houbovým chorobám
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 6-9 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno je bílé až slabě narůžovělé, silně aromatické, vonící po lesních jahodách, s vysokou kyselinou
Doporučená technologie vína
burčák, stolní, jakostní a přívlastková červená vína, kupáže

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Detail keře