- Název taxonu
- Vitis labrusca diana
- Vědecký název taxonu
- Vitis labrusca
- Odrůda
- ´Diana´ (Di)
- Český název
- réva liščí
- Kategorie
- Odrůda
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- americká labrusková odrůda, vzinkla z volného opylení odrůdy ´Catawba´
Zařazení
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- středně bujný až bujnější růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- menší, špičaté
- Listy
- středně velké až velké, pavézovité, trojlaločnaté, většinou s mírnými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch vrásčitý, vespod lehce plstnatý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- menší až středně velký, spíše válcovitý hrozen, volnější, na krátké stopce; bobule je tředně velká až velká, kulatá, světle růžová, ojíněná
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s kratším zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Říjen
- Konec doby zrání
- Říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění
- Faktor tepla
- teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- lépe lehčí, ale humóznější půdy
- Faktor půdy
- úrodnější hlinité či hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- vysoké i střední vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň, snáší dobře i krátký řez
- Podnož
- do horších půdních podmínek Kober 125 AA i 5 BB, do úrodnějších půd CR 2 i SO 4
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová až stolní odrůda - výroba burčáku i lehčího bílého až narůžovělého vína, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- vyšší odolnost k houbovým chorobám
- Plodnost
- pozdní, pravidelná (výnos 6-9 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- víno je bílé až slabě narůžovělé, silně aromatické, vonící po lesních jahodách, s vysokou kyselinou
- Doporučená technologie vína
- burčák, stolní, jakostní a přívlastková červená vína, kupáže
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF