Taxon Web
Filtry
Filtrovat
Taxony
Autory taxonů
Přihlásit
Články
Diskuzní fóra
Čeleď
Podčeleď
Rod
Druh
Odrůda
Celky sbírek v areálu ZF
Komponované celky v areálu ZF
Biogeografické regiony
Taxony
/
Petroselinum crispum conv. vulgare
/
Zrušit
Taxon
Petroselinum crispum conv. vulgare
×
Nastavení porovnání
ID taxonu
Nastavit...
Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Petroselinum crispum conv. vulgare
Vědecký název taxonu
Petroselinum crispum
Jména autorů, kteří taxon popsali
Mill., Dane
Český název
petržel obecná/petržel zahradní
Autor
Miloš Jurica (milo_jurica@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Vnitrodruhové jednotky
convar. vulgare, forma hladkolistá (f. vulgare) a
Nadřazená kategorie
Petroselinum
Biogeografické regiony
Biogeografické regiony - poznámka
oblast Středozemního moře
Zařazení
Pěstitelská skupina
Dvouletka pravá a Listová a stonková zelenina
Pěstitelská skupina - poznámka
pro konzumní část se pěstuje jako jednoletá, pro osivo jako dvouletá
Zařazení podle původu, nároků na pěstování a použití - poznámka
pěstuje se pro nať
Popisné a identifikační znaky
Habitus
z kořene vyrůstá růžice listů
Kořen
velmi krátký , rozvětvený
Listy
dlouhé řapíkaté,laločnaté s nerovnoměrným zoubkovaním
Květenství
květný stvol 1 - 1,2 m vysoký, jemně rýhovaný, bohatě větvený, květenství je složitý okolík
Květy
žlutozelené
Opylovací poměry
Cizosprašná
Plody
žebernatá aromatická dvojnažka
Semena
HTS 0,7 - 1,5 g
Vytrvalost
dvouletá
Doba zrání
Začátek doby zrání
Červenec
Konec doby zrání
Listopad
Doba zrání - poznámka
chladuodolná, dá se sklízet i v průběhu zimy
Nároky na stanoviště
Faktor světla - slunce
✓
Faktor tepla
nižší, teplejší nebo střední polohy
Faktor vody
nutná doplňková závlaha 520 - 620 mm
Faktor půdy
strukturní půdy
Užitné vlastnosti
Použití
zelenina
Choroby a škůdci
mšice (Aphidoidae)
Doporučený spon pro výsadbu
0,03 - 0,06 x 0,4 - 0,45 m
Množení
Množení
Přímý výsev a Předpěstování sadby
Celky sbírek
Celky sbírek v areálu ZF
P 1: pole - záhon nejblíže státní silnice... / ZF - P - Experimentální zahrada - pole (dle osevního postupu)