- Název taxonu
- Vitis vinifera Arkadia krasnaja
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Arkadia rozovaja´ (AR)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Arkadia krasnaja, Tip Chadžibeja
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o ruskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Moldova´ x ´Cardinal´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Liána opadavá
- Pěstitelská skupina - poznámka
- stolní odrůda révy
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- má středně bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné až silné, kaštanově hnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, širší, tupé
- Listy
- středně velké, většinou trojlaločnaté s velmi mírnými výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, uzavřený; povrch listu je mírně vrásčitý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- velký, kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je velmi velká, oválná, růžovofialové barvy
- Semena
- velká, s delším zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Srpen
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- suché písčité půdy jsou nevhodné
- Faktor půdy
- hlinité či hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň
- Podnož
- na chudších půdách Kober 125 AA či 5 BB, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 i SO 4
Užitné vlastnosti
- Použití
- stolní odrůda - přímý konzum
- Choroby a škůdci
- středně odolná k houbovým chorobám, odolnější k mrazu
- Plodnost
- ranější, pravidelná (výnos 5-9 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dužnina bobule je masitá, v ústech rozplývavá, neutrální chuti
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF