Taxon Web
Filtry
Filtrovat
Taxony
Autory taxonů
Přihlásit
Články
Diskuzní fóra
Čeleď
Podčeleď
Rod
Druh
Odrůda
Celky sbírek v areálu ZF
Komponované celky v areálu ZF
Biogeografické regiony
Taxony
/
Vitis vinifera Muskat moravsky
/
Zrušit
Taxon
Vitis vinifera Muskat moravsky
×
Nastavení porovnání
ID taxonu
Nastavit...
Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Vitis vinifera Muskat moravsky
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Muškát moravský´ (MM)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
MOPR , PO-23/33
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis
Biogeografické regiony
Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o českou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Muškát Ottonel´ x ´Prachtraube´
Zařazení
Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
Habitus
dle vedení, má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, světle červenohnědé, někdy hůře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, tupé
Listy
středně velké, pětiúhelníkové, pětilaločnaté s mělkými horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je hladký, spodní strana středně hustě štětinatá
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, křídlatý, středně hustý hrozen; bobule kulatá, středně velká, žlutozelená
Semena
malá až středně velká, hruškovitá, s krátkým a tupým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
´Muškát žlutý´ (MOPR je ranější a nemá vespod plstnaté listy)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen
Doba zrání
Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září
Nároky na stanoviště
Faktor světla - slunce
✓
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost střední až dobrá
Faktor vody
příliš suché půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
lépe vlhčí hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
✓
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na chudších půdách Kober 5 BB nebo CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2, SO 4 či Teleki 5C
Užitné vlastnosti
Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
citlivá zejména k houbovým chorobám, napadána hmyzem
Plodnost
ranější, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)
Množení
Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno vůně muškátové, někdy až do pomeranče; chuť lehčí, s nižším obsahem kyselin
Doporučená technologie vína
burčák, jakostní a přívlastková bílá vína, cuvée
Celky sbírek
Celky sbírek v areálu ZF
V / ZF - V - vinice (řádek 113)
Ostatní
Odkazy
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
Grafické přílohy
Detail hroznu
Detail listu
Ker v plne zralosti