- Název taxonu
- Vitis vinifera Dacnyj
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Dačnyj´ (Da)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o moldavskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Guzal Kara´ x ´Muscat de Saint-Vallier (SV 20 473)´
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Liána opadavá
- Pěstitelská skupina - poznámka
- modrá stolní odrůda révy
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- má středně bujný až bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, širší, zašpičatělé
- Listy
- středně velké až velké, pětilaločnaté, s hlubokými výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený; povrch listu je velmi jemně vrásčitý
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- velký hrozen, kuželovitý, středně hustý až hustý; bobule je velká, mírně oválná, fialovomodrá s voskovým ojíněním
- Semena
- velká, s delším zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Říjen
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš suché půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- hlinité či hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- na dlouhý tažeň i čípky
- Podnož
- na chudších půdách Kober 125 AA či 5 BB, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 či SO 4
Užitné vlastnosti
- Použití
- stolní odrůda - přímý konzum
- Choroby a škůdci
- odolnější k houbovým chorobám, citlivá k plísni révové
- Plodnost
- středně pozdní, pravidelná (výnos 6-11 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dužnina bobule je masitá, neutrální chuti
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF