Název taxonu
Vitis vinifera Mramornyj
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Mramornyj´ (Mr)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Mramorovy, Mramorny
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o moldavskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Muskat jantarnyj´ x ´Dattier de Saint-Vallier (SV 20 365)´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Liána opadavá
Pěstitelská skupina - poznámka
stolní odrůda révy
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, zašpičatělé
Listy
středně velké, pětilaločnaté, s mírnými výkroji, řapíkový výkrojek je lyrovitý, uzavřený; povrch listu je mírně vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je velká, kulatá, světle bělozelená, s tmavými lenticelami
Semena
středně velká, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Srpen
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité vlhčí půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší i krátký řez
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA či 5 BB, do hlubších a úrodnějších půd pak CR 2 i SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
stolní odrůda - přímý konzum
Choroby a škůdci
odolnější k houbovým chorobám
Plodnost
ranější, pravidelná (výnos 5-8 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
bobule má tuhou a masitou dužninu, chuti jemně muškátové

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Přezrálý hrozen

  • Detail hroznu s listy