Název taxonu
Vitis vinifera Krizovnikovaja
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Križovnikovaja´ (Kr)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Kryžovnikovyj, Kryžovnikovaja
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o ukrajinskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Vostok 2´ x (´Dattier de Saint-Vallier´ x ´Dekorativnyj´)

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Liána opadavá
Pěstitelská skupina - poznámka
stolní odrůda révy
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má středně bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné až silné, světle hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, tupé
Listy
středně velké až velké, bez výrazných výkrojů, řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený; povrch listu je jemně vrásčitý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
velký až velmi velký, kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je kulatá, velká až velmi velká, bílo růžové barvy
Semena
velká, s delším zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Srpen
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA či CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak SO 4

Užitné vlastnosti

Použití
červená stolní odrůda - přímý konzum
Choroby a škůdci
střední až vyšší odolnost k houbovým chorobám
Plodnost
ranější, nižší ale pravidelná (výnos 4-6 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je masitá, bílé barvy, velmi příjemné sladké chuti

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail hroznu