Název taxonu
Vitis vinifera Cvetocnyj
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Cvetočnyj´ (Cv)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Cvětočnyj, Cvetochny
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o ruskou odrůdu, vznikla křížením odrůd ´Severnyj´ x ´Muškát bílý´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný až bujný růst s hustým olistěním
Výhony
jednoleté réví je středně silné, tmavěji hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, tupé
Listy
středně velké, trojlaločnaté s mírnými výkroji, bazální výkroj je tvaru písmene V, otevřený; povrch listu je hladký
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký hrozen, válcovitě kuželovitý, hustý; bobule je středně velká, kulatá, zelenožlutá
Semena
malá až středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost střední až nižší
Faktor vody
méně vhodné jsou suché a štěrkovité půdy
Faktor půdy
nejlépe hlinitopísčité humóznější půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na tažně
Podnož
pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA, do hlubších humóznějších půd SO 4 a CR 2

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivější na padlí révové
Plodnost
středně pozdní, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno má lehce muškátovo bezovou vůni i chuť, je svěží s vyšší kyselinkou
Doporučená technologie vína
jakostní i přívlastková vína, kupáže

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Grafické přílohy

  • Detail hroznu