Nastavit... Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Larix laricina
Vědecký název taxonu
Larix laricina
Jména autorů, kteří taxon popsali
(Du Roi) K. Koch.
Český název
modřín americký
Synonyma (zahradnicky používaný název)
nepoužívají se
Autor
Pavel Bulíř (pavel_bul_@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Nadřazená kategorie
Larix

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Cirkumboreální oblast a Severoamerická atlantická oblast (východ SA)
Biogeografické regiony - poznámka
široce rozšířen zejména v Kanadě a v severovýchodní části USA (prakticky od polárního kruhu na severu, takřka přes celou šíři kontinentu až na jih po Pensylvanii a Illinois), roste v horách, často přítomen i na rašelinných a zbahnělých půdách.

Zařazení

Pěstitelská skupina
Jehličnatý strom opadavý
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
15-20 m velký strom, s korunou nejprve kuželovitou, ve vyšším věku až nepravidelnou, s vodorovně rozloženými větvemi, které jsou jen na koncích lehce vystoupavé, drobné větévky zavojovitě převisající.
Výhony
načervenalé, případně červenožluté, v rýhách jemně pýřité, později olysalé, v mládí sivě modravě ojíněné, s četnými brachyblasty.
Pupeny
vejčitě zaoblené, tmavě červenohnědé a slabě pryskyřičnaté, některé neprorůstají v letorosty, ale přechází v brachyblasty z nichž vyrůstají shluky jehlic.
Listy
vyrůstají ve shlucích z brachyblastů (zpravidla po 15-30 ks) nebo na letorostech i jednotlivě, jsou velmi štíhlé a nejčastěji 20-30 x 0,5 mm velké, na průřezu trojúhelníkovité, na spodní straně jehlice s nápadně vyvinutým kýlem a dvěma bílými proužky, celkově sivě zelené až modrozelené, na podzim pozdě a méně výrazně žloutnoucí (ve srovnání s L. decidua).
Plody
kulovitě vejcovité šištice jsou drobné a malé, zpravidla pouze 1-1,5 cm velké, plodní šupiny jsou vně zcela lysé, na koncích zaoblené a mírně směrem dovnitř zahlé - vyklenuté, podpůrné šupiny mají skryté.
Kůra a borka
v mládí stříbřitá a jen málo šupinkovitá, později tence šupinovitá a hnědá.
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Larix gmelinii - vzrůstnější druh se široce kuželovitou korunou, se suchými a dvojbarevnými pupeny, delšími a robustnějími nasivělými jehlicemi (15-30 x 0,7-1 mm velkými) a většími rozevřenými šišticemi (1,5-3 cm dlouhými), plodní šupiny těchto šištic na konci uťaté a slabě vykrojené, ploché.
Dlouhověkost
středněvěký

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
podobně jako ostatní modříny patří mezi silně světlomilné dřeviny, toleruje jen lehké přistínění, v opačném případě brzy vyvětvuje a ztrácí ojehličení.
Faktor tepla
velmi dobře mrazuvzdorný, vhodný pro zemědělské výrobní oblasti II-V., vyhovují mu provětrávané stanoviště, dokáže dobře prosperovat i na větrných lokalitách a na průvanu.
Faktor vody
je uzpůsoben i na trvale zvýšené množství vody v půdě, prosperuje tedy i na rašelinných a zbahnělých stanovištích, na půdách s běžným hydrickým režimem je poněkud vzrůstnější.
Faktor půdy
při zajištění dostatku vláhy roste dobře i na minerálně chudých a kamenitých půdách, ideální jsou půdy živné, na rašelinných podkladech či na stanovištích se surovým humusem.

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
V-X.
Použití
doplňková dřevina, zajímavost, solitéry, malé skupinky, cenný do silně zamokřených lokalit, zajímavý svým vzrůstem a oproti ostatním modřínům drobnějším vzhledem či výrazem.
Choroby a škůdci
významnější se nevyskytují.
Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
pomalu rostoucí dřevina, toleruje znečištění a městské prostředí, může být poškozována vytloukáním zvěří (srnčí) - je nutno zajistit vhodnou ochranu.

Množení

Množení
Přímý výsev, Roubování, Roubování - Kopulace a Roubování - Za kůru
Množení - poznámka
původní druh zejména generativně, někdy roubováním na modřín opadavý.